Wat doet MTT

MTT (de afkorting voor Melk Transport Twente) is een van de grootste zelfstandige melktransporteur van Nederland.

Familiebedrijf
MTT begon 40 jaar geleden als familiebedrijf met het ophalen van melkbussen bij veehouders in de omgeving van Twente. Vandaag de dag zijn er ongeveer 70 medewerkers in loondienst, waaronder chauffeurs, monteurs en kantoorpersoneel. Alles in eigen hand hebben en niets aan het toeval overlaten, dat is een van de speerpunten van MTT. Er wordt gereden met een vloot van 23 zeer moderne trucks, die rijden in heel Nederland en een deel van Duitsland.

IMG_0795   Bernard melkwagen
Zoals het 40 jaar geleden begon 

Mijlpaal – 1.000.000.000 liter melk

Onze grootste klant is DOC kaas in Hoogeveen, een fabriek die melk verwerkt tot kaas en melk- en weipoeder. De routes die de melktrucks rijden voeren langs 800 melkveehouders, waarvan er 100 in Duitsland gelegen zijn. Alle 23 RMO’s (Rijdende Melk Ontvangst) zijn vrijwel continu op de weg. De auto’s rijden gemiddeld 22 uur per etmaal, 365 dagen per jaar. in het kalenderjaar 2013 wist MTT het te realiseren om ruim 1 miljard (1.000.000.000) liter melk te vervoeren.  De RMO’s rijden ieder dan ook zo’n 300.000 kilometer per jaar.

Innovatie als speerpunt
MTT zet sterk in op innovatie. Dit om de sterke concurrentie positie die we op het moment hebben, te behouden. Constant blijven ontwikkelen is een pre. Zo ontwikkelden we zelf een tijdbesparend systeem voor automatische monsterinname voor de melk. Verder zijn we bezig met het ontwikkelen nieuwe lichtere trailers, en dan op zo’n manier dat we brandstof kunnen besparen maar wel dezelfde tonnages kunnen blijven vervoeren. Overal waar we gewicht kunnen verminderen, doen we dat maar de veiligheid blijft voor ons natuurlijk wel voorop staan. We vervangen bijvoorbeeld het RVS van de buitenmantel van de tanks voor kunststof, laten trappen en zijbeplating weg en kiezen voor lichtmetalen velgen.

Flexibel
In Nederland wordt bij de veehouder iedere drie dagen melk opgehaald, in Duitsland is dit iedere twee dagen vanwege andere wet- en regelgeving met betrekking tot de opslagcapaciteit. We moeten op gezette tijden bij de veehouders melk ophalen, omdat ze anders niet meer kunnen melken. De boer moet de zekerheid hebben dat we ook daadwerkelijk komen. Als er zich bij ons een probleem voordoet, mag een veehouder daar niets van merken. Hier is dan ook onze hele bedrijfsvoering op ingesteld.